– Abc-ul Rotary –

În unele zone din lume întâlnirile săptămânale ale clubului Rotary încep astfel: membrii stau în picioare și recită Obiectivul Rotary. Această declarație, care își are originile în Constituția Rotary, este frecvent expusă pe o placă în birourile Rotarienilor sau în locurile unde își desfășoară activitățile. Obiectivul Rotary este acela de „a încuraja și stimula idealul „serviciului” ca bază a unei întreprinderi prospere”. Declarația enumeră apoi patru domenii prin care „idealul serviciului” este stimulat prin lărgirea cunoștințelor ca oportunitate de serviciu; promovarea unor înalte standarde etice profesionale și în afaceri; prin ajutorul acordat în viața personală, de afaceri și socială; și promovarea înțelegerii Internaționale, a bunăvoinței și a păcii. Obiectivul Rotary nu a fost întotdeauna exprimat în această manieră în Constituția originală din 1906 erau citate trei obiective : promovarea intereselor în afaceri, promovarea unei bune camaraderii și promovarea celor mai bune interese ale comunității. Din 1910, Rotary și-a însușit cinci obiective și o importanță din ce în ce mai mare a fost dată extinderii Rotary. În 1915 au existat șase obiective. În 1918 obiectivele au fost din nou rescrise și reduse la un număr de patru. Patru ani mai târziu acest număr s-a mărit la șase și au fost din nou revizuite în 1927. În final, în 1935, la Convenția din Mexico City, cele șase obiective au fost reafirmate și reduse la patru. Ultima schimbare majoră a avut loc în 1951 când obiectivele au luat o altă formă și au fost schimbate cu un singur obiectiv, care are patru părți. „Idealul de serviciu” este fraza cheie a Obiectivului Rotary. Acest ideal este atitudinea membrului Rotary de a fi o persoana atentă și de nădejde în tot ceea ce face. Aceasta este semnificația reală a Obiectivului.

Primul motto al Rotary International, „Câștigă mai mult acela care servește mai bine”, a fost aprobat la a doua Convenție Rotary ce a fost ținută în Portland, Oregon, în August 1911. Această frază a fost stabilită de către un Rotarian din Chicago, Art Sheldon, care a ținut o cuvântare în 1910 care includea remarca : „Câștigă cel mai mult acela care își ajută aproapele cel mai bine”. Cam în aceeași perioadă, Ben Collins, Președintele clubului Rotary din Minneapolis, Minnesota, comenta că modul cel mai adecvat de a organiza clubul Rotary este cel adoptat de clubul său și exprimat prin principiul: „Servește-i pe alții, nu pe tine”. Aceste două slogane, puțin modificate, au fost aprobate ca fiind motto-urile Rotary la Convenția de la Detroit din 1950: „Câștigă mai mult acela care servește mai bine” și „Nimic mai presus de Serviciu”. În 1989 Consiliul Legislativ a stabilit „Nimic mai presus de Serviciu” ca principal motto al Rotary, din moment ce acesta explică cel mai bine filosofia de a servi in mod altruist și voluntar. În prezent este ” A servi mai presus de sine”.

Cum descrieți organizația numită ROTARY? Caracteristicile clubului ROTARY sunt la fel de diverse precum activitățile celor peste un milion de Rotarieni. Există conceptul de „serviciu”, internaționalitate, camaraderie, clasificarea fiecărei „vocații”, dezvoltarea „bunăvoinței” și înțelegerii mondiale, accentuarea celor mai înalte standarde etice, preocuparea pentru semeni și multe altele. În 1976, conducerea Rotary International a fost interesată în formularea unei definiții concise a aspectelor fundamentale ale ROTARY. Atenția sa a fost îndreptată către trei persoane, care făceau atunci parte din Comitetul de Relații Publice ROTARY, și a cerut acestora să pregătească o definiție concisă a ROTARY. După numeroase versiuni, Comitetul de Relații Publice a prezentat următoarea definiție, utilizată de atunci în diferitele publicații ale ROTARY: „Rotary este o organizație de oameni de afaceri și specialiști, reuniți pe plan mondial, care oferă ajutor umanitar, promovează standarde etice înalte în orice activitate profesională și contribuie la instaurarea climatului de bunăvoință și pace în lume.” Aceste cuvinte trebuie amintite ori de câte ori cineva întreabă: „Ce este Clubul ROTARY?”.

Steagul oficial a fost adoptat de Rotary International la Convenția de la Dallas, Texas, în 1929. Steagul Rotary este alb și are emblema oficială a roții ca blazon aurit plasat în centru. Cele patru segmente marcate pe circumferința roții Rotary sunt de culoare albastru regal, iar cuvintele „ROTARY” și „INTERNATIONAL” sunt imprimate tot cu auriu pe segmentele superior și inferior ale circumferinței. Butucul și canelura roții sunt albe. Primul steag oficial al Rotary a fost arborat în Kansas City, Missouri, în ianuarie 1915. În 1922, un mic steag Rotary a fost dus la Polul Sud de către amiralul Richard Byrd, membru al clubului Rotary din Winchester, Virginia, USA. Patru ani mai târziu, amiralul a dus steagul Rotary în expediția sa de la Polul Nord. Anumite cluburi Rotary folosesc steagul oficial al Rotary ca fanion la întrunirile clubului, în aceste situații este adecvată întipărirea cuvintelor „Clubul Rotary” deasupra simbolului roții și numele orașului, statului sau națiunii sub emblemă. Steagul Rotary este întotdeauna amplasat vizibil la Sediul Mondial la fel ca și la toate convențiile și evenimentele oficiale ale Rotary International.

Mulți Rotarieni consideră Secretariatul doar ca pe un alt nume pentru Sediul Mondial . Rotary International din Evanston, Illinois, SUA. De fapt, acesta reprezintă mult mai mult. El chiar include Sediul Mondial și are 500 de angajați care muncesc pentru ca Rotary Intenational să funcționeze eficient și fără probleme. Termenul descrie toate operațiunile Secretariatului General și pe angajații săi. Secretariatul include de asemenea opt Centre de Servicii Rotary (denumite anterior filiale) în toată lumea, toți angajații ce lucrează în aceste centre, precum și personalul de la Fundația Rotary. Unicul său scop este acela de a servi cluburile, birourile administrative și districtuale ale Rotary International și Fundației Rotary. Sediul Mondial al RI, aflat într-o clădire numită Centrul Rotary Unu din Evanston, este și Cartierul General al Secretariatului.

Prezenta regulă este esențială pentru un club Rotary puternic și activ. Importanța participării își are originile în 1922 când Rotary International a anunțat concursul de participare din toată lumea, care a motivat miile de Rotarieni să realizeze 100% prezența an de an. Mulți Rotarieni se mândresc în menținerea unui record de 100% în cluburi din care fac parte sau prezentându-se la întâlnirile unui alt club Rotary. Deși legile Rotarienilor cer membrilor o prezență de numai 60% din totalul întâlnirilor, a apărut obiceiul ca nivelul dorit să fie de 100%. Rotary acordă importanța unei participări regulate a fiecărui membru, pentru că fiecare reprezintă afacerea sau profesia proprie și absența oricăruia privează clubul de valoarea diverșilor săi membri precum și tovărășia fiecărui membru. Uneori apăreau propuneri de diminuare a importanței participării sau a pragului prezenței minim admise. Aceste încercări, în general, au fost refuzate de club, acționând prin Consiliul Legislativ.

Una dintre cele mai obișnuite declarații scrise și citate de etică în afaceri este Testul celor Patru Puncte. A fost creat de Rotarianul Herbert J. Taylor în 1932, dată la care acestuia i s-a cerut să preia conducerea Clubului Companiei de Aluminiu din Chicago, aflată în pragul falimentului. Taylor caută o modalitate de a salva compania care se zdruncină în urma unei decadențe cauzate de dificultăți financiare. El a realizat un cod etic de 24 de cuvinte pentru toți angajații, care trebuia urmat de aceștia în viața profesională și de afaceri. Testarea în 4 modalități a devenit un ghid pentru vânzări, producție, publicitate și în toate relațiile cu partenerii de afaceri și cu toții clienții, iar supraviețuirea companiei s-a datorat acestei filozofii. Herb Taylor a devenit Președintele Rotary International în anul rotarian 1954 – 1955. Testarea în 4 modalități a fost adoptată de Rotary în 1943 și a fost tradusă în mai mult de 100 de limbi și publicată în mii de exemplare. Mesajul trebuie cunoscut și urmat de către toți Rotarienii. Unul dintre lucrurile pe care le gândim, le spunem sau facem :

1. Este adevărat?

2. Este cinstit pentru oricine este implicat?

3. Va întări și va stimula prietenia și bunăvoința?

4. Va fi în beneficiul tuturor celor implicați?

https://rotary4waycontest.ro/

A fost Paul Harris primul Președinte al clubului Rotary? Nu, Paul Harris primul Președinte al Rotary International? Da . Există o explicare simplă a acestei aparente contradicții. Deși Paul Harris a fost fondatorul și organizatorul primului club Rotary, în Chicago în 1905, cel ales pentru a fi primul Președinte a fost unul dintre ceilalți membri fondatori, Silvester Schiele. În anul 1910 cele 16 cluburi Rotary s-au unit într-o organizație numită Asociația Națională a Cluburilor Rotary. Doi ani mai târziu numele a fost schimbat în Asociația Internațională a Cluburilor Rotary, imediat ce organizația Rotary s-a extins în Winnipeg, Canada, iar apoi în Anglia, IrIanda și Scoția. În 1922 numele a fost scurtat în Rotary International. Când a fost creată prima organizare a Cluburilor Rotary, în 1910, Paul Harris a fost ales primul Președinte. El a ocupat această poziție doi ani, din 1910 până în 1912. Astfel, fondator al ideii Rotary, cel care nu a fost Președintele primului club, a devenit Președintele organizației mondiale Rotary International.

Încă de la începuturile Rotary, membrii s-au adresat unii altora folosind prenumele. De la cunoștințele personale și până la prieteniile legate în cadrul Rotary, în mod natural, multe cluburi au adoptat practica de a elimina adresările formale în conversațiile dintre membri. Persoane către care în mod normal ne adresăm cu Doctor, Profesor, Domn, Onorabil sau Sir, sunt în mod curent apelate Joe, Bill, Mary, Karen sau Charley de către alți Rotarieni. Caracteristica unui club Rotary este adresarea pe numele mic. În puține zone, cum ar fi Europa, membrii clubului folosesc un mod mult mai oficial de adresare. În alte părți ale lumii, în general în țările Asiatice, practica este de a se aloca o poreclă amuzantă, care să se refere la anumite caracteristici personale sau care să descrie profesia sau afacerea celui în cauză. Un membru cu porecla „Oxigen” este fabricant de produse chimice. „Arbore” este porecla unui Rotarian care face afaceri cu cherestea. „Cisdire” este antreprenor, „Hârtie” este cel care se ocupă cu papetăria sau vânzător en-detail. Alți membri pot avea porecle ca „Mușchi”, „Sirena” sau „Zâmbitorul”, ca rezultat al trăsăturilor caracteristice. Poreclele sunt de obicei o sursă frecventă de bunădispoziție și prietenie. Dar când unui Rotarian i te adresezi cu numele propriu sau cu porecla, spiritul personal de prietenie este pasul esențial care deschide toate celelalte porți pentru a servi.

Formula „Patru căi de a servi” este frecvent folosit în literatură și în informarea rotariană. „Căile” se referă la cele patru elemente ale Obiectivului Rotary. A servi Clubul, Serviciul Vocațional, Serviciul Comunitar și Serviciul Internațional. Deși cele „Patru căi de a servi” nu se regăsesc în niciuna dintre părțile oficiale ale documentelor Rotary, conceptul a fost acceptat ca o modalitate de descriere ale principalelor domenii de activitate ale Rotary.

  • „A servi clubul” implică toate activitățile necesare realizate de Rotarieni pentru a face ca clubul lor să funcționeze cu succes.
  • „Serviciul vocațional” reprezintă descrierea oportunităților fiecărui Rotarian de a prezenta importanța și utilitatea activităților sale în fața membrilor clubului. ;
  • „Serviciul comunitar” ține de acele activități pe care Rotarienii le desfășoară pentru îmbunătățirea calității vieții comunității din care fac parte. În mod frecvent, aceasta implică asistență acordată tinerilor, bătrânilor, handicapaților și persoanelor care văd în Rotary o sursă de speranță și de viață mai bună.
  • „Serviciul internațional” descrie majoritatea programelor și activităților pe care Rotarienii le întreprind, pentru a promova înțelegerea internațională, bunăvoința și pacea.

Proiectele de Ajutor Internațional sunt destinate să vină în întâmpinarea nevoilor umanitare ale popoarelor multor țări. Când un Rotarian înțelege și își însușește cele „Patru modalități de a servi”, Obiectivul Rotary capătă un înțeles și mai puternic.

Luna aprilie este desemnată anual „Luna revistei Rotary”, fiind o ocazie de recunoaștere și promovare a folosirii și lecturării revistei oficiale „The Rotarian” și a altor reviste regionale. Revista a constituit încă din 1911 un mod de comunicare a Rotarienilor și de dezvoltare a programelor și Obiectivului Rotary. Una dintre primele ținte ale revistei este aceea de a sprijini temele anuale și punctul de vedere al Președintelui și de a transmite informația despre programele noi și speciale, întâlnirile majore și importanța anumitor „luni” oficiale ale Rotary. „The Rotarian” se constituie într-un forum, în care pot fi explorate toate subiectele de interes general legate de Rotary. Revista servește ca sursă excelentă de informații și idei pentru programele întâlnirilor clubului Rotary și pentru conferințele districtuale. Multe articole promovează prietenia internațională, bunăvoință și înțelegerea. Cititorii obișnuiți dețin în general mai multe cunoștințe despre activitățile din Clubul Rotary și despre cum fiecare Rotarian poate fi mult mai implicat în cele Patru Căi de a Servi din toată lumea. În plus, THE ROTARIAN are 27 de reviste regionale publicate în 21 de limbi. Fiecare revistă are stil și conținut propriu, dar toate furnizează Rotarienilor cele mai noi informații, fiind o lectură plăcută în aprilie și pe tot parcursul anului.

Ca organizație internațională, Rotary oferă fiecărui membru oportunități și responsabilități unice. Deși fiecare Rotarian are ca primă responsabilitate să expună obligațiile cetățenești ale propriei sale țări, faptul că este membru în Rotary îi dă posibilitatea să ia o poziție diferită în politica externă. Încă de la începutul anilor 50, filosofia Rotariana a formulat modalitățile în care poate să gândească un Rotarian despre problemele globale. lată ceea ce se spunea, un Rotarian preocupat de problemele mondiale.

  • Privește dincolo de patriotismul național și consideră că împărtășește responsabilitățile progresului internațional în înțelegere, bunăvoință și pace
  • Opune rezistență oricărei tendințe de acțiune în termeni de naționalism și superioritate rasială
  • Caută și dezvoltă arte comune pentru înțelegerea dintre popoare
  • Sprijină legile care apără libertatea individuală, precum și libertatea gândirii, cuvântului și libertatea în ansamblu, libertatea împotriva oricărei persoane, agresiunii, lipsuri și frici de orice fel
  • Susține acțiuni orientate spre îmbunătățirea standardelor de viață pentru toți oamenii, realizând faptul că sărăcia de oriunde pune în pericol prosperitatea de pretutindeni
  • Susține principiile dreptății pentru omenire
  • Se străduie necontenit pentru promovarea păcii dintre popoare și are în vedere chiar sacrificii personale pentru înfăptuirea acestui ideal
  • Îi îndeamnă pe alții și practică el însuși cultivarea unui spirit de înțelegere a părerilor fiecărui om, ca un pas spre bunăstarea internațională, înțelegând faptul că există anumite baze morale sigure și standarde spirituale care garantează o viață mai bogată mai plină.

Iată un îndemn ce poate fi asumat teoretic și practic de către orice Rotarian.

Regulile Rotariene schițează în mod clar procedura de propunere a unui nou membru în cadrul clubului. Cel care propune este o persoană cheie în creșterea și progresul clubului. Fără un naș, o persoană nu poate niciodată să aibă oportunitatea de a deveni Rotarian. Sarcina celui care propune nu trebuie să se sfârșească odată cu anunțarea numelui persoanei secretarului clubului sau comitetului de membri. Clubul nu a stabilit responsabilitățile formale pe care trebuie să le aibă așa numitul naș. Totuși prin obicei si tradiție, există unele proceduri care sunt recomandate în multe cluburi.

Nașul trebuie:

1. Să invite viitorul membru la câteva întâlniri înainte de a-l propune ca membru

2. Să însoțească viitorul membru la una sau mai multe întâlniri de orientare/informare

3. Să-l pună în legătură pe noul membru cu alți membri ai clubului în fiecare săptămână din prima lună

4. Să-l invite pe noul membru să-l însoțească la cluburi „înrudite” pentru prima întâlnire de prezentare, în scopul de a învăța procesul și de a observa spiritul de camaraderie

5. Să-l invite pe noul membru și pe soțul (soția) acestuia să-l însoțească la activități sociale ale clubului, din și alte ocazii speciale

6. Să-i solicite noului membru și soțului (soției) acestuia să participe la conferința districtuală

7. Să acționeze ca un prieten special pentru a se asigura că noul membru va deveni un Rotarian activ. Pe măsură ce fiecare naș va urma acest ghid, Rotary va deveni mai puternic cu fiecare nou membru.

Sediile Centrale ale RI au fost întotdeauna în zona Chicago, Illinois, U.S.A. La început sediul a fost chiar în Chicago, dar în 1954 s-a construit un nou sediu mai atractiv în suburbia Evanston, Clădirea din Ridge Avenue s-a ridicat la standardele Secretariatului Rotary până în 1980, când noile programe, dezvoltarea Fundației Rotary și noile activități PolioPlus au determinat mutarea unor membri ai staff-ului într-un spațiu suplimentar de birouri în apropiere. Când o clădire modernă de birouri cu 18 etaje a fost disponibilă în centrul orașului Evanston, în 1987, aceasta a părut că v-a satisface toate așteptările clubului în privința formulării modalităților în care poate să gândească un Rotarian despre problemele globale. Iată ceea ce se spunea: Un Rotarian preocupat de problemele mondiale • privește dincolo de patriotismul național și consideră că împărtășește responsabilitățile progresului internațional în înțelegere, bunăvoință și pace • opune rezistență oricărei tendințe de acțiune în termeni de naționalism și superioritate rasială. • caută și dezvoltă arii comune pentru înțelegerea dintre și libertatea gândirii cuvântului și libertatea în ansamblu, libertatea împotriva oricărei persecuții, agresiuni, lipsuri și frici de orice fel, • susține acțiuni orientate spre îmbunătățirea standardelor de viață pentru toți oamenii, realizând faptul că sărăcia de oriunde pune în pericol prosperitatea de pretutindeni, • susține principiile dreptății pentru omenire, • se străduie necontenit pentru promovarea păcii dintre popoare și are în vedere chiar sacrificii personale pentru înfăptuirea acestui ideal, ”îi îndeamnă pe alții și practică el însuși cultivarea unui spirit de înțelegere a părerilor fiecărui om, ca un pas spre bunăstarea internațională, înțelegând faptul că există anumite baze morale sigure și standarde spirituale care garantează o viață mai bogată, mai plină” Iată un îndemn ce poate fi asumat teoretic și practic de către orice Rotarian.

Rotary International este cea mai răspândită organizație din lume. Ea există în 159 țări și intersectează numeroase limbi, structuri sociale și politice, obiceiuri religii și tradiții. Cum este posibil ca toate cele peste 29 000 de cluburi Rotary din întreaga lume să activeze în același stil aproape identic? Principalul răspuns stă în Constituția Standard a Clubului Rotary. Una dintre condițiile de a primi privilegiul de a deveni membru în Rotary Club este aceea de a accepta această constituție, adoptată în 1922. Constituția schițează procedurile administrative care trebuie urmate de către cluburi și anume întâlniri săptămânale procedurile pentru aderare, ierarhizarea internă, condițiile de frecvență și plata cotizațiilor, precum și alte politici referitoare la problemele publice și pozițiile politice. Acest act constituțional furnizează cadrul de funcționare a întregii rețele de clubul Rotary din lume. Când Constituția a fost adoptată s-a ajuns la înțelegerea că toate cluburile existente deja să continue să-și urmeze constituția proprie. Deși cele mai multe dintre aceste cluburi timpurii au aprobat ulterior această constituție, o parte dintre ele încă se conduc după propriile forme constituționale. Constituția Standard este considerată una dintre marile forțe Rotariene, cea care permite organizației să opereze în milioane de comunități diferite.

  • Rotary a fondat în 1917 „Fondurile de înzestrare” („Endowment Fund”), care au devenit „antemergatorul” Fundației Rotary
  • Rotary a adoptat pentru prima dată numele „Rotary International” în 1922, schimbându-l din Asociația Internațională a Cluburilor Rotary
  • Prima contribuție de 1000 USD la Fundația Rotary a fost efectuată de Paul Harris, recunoașterea oficială în Rotary făcându-se abia în 1957
  • Emblema Rotary a fost imprimată pentru prima dată pe un timbru comemorativ în 1931 în timpul Convenției de la Viena
  • Primul drapel al clubului (din Centrul Spațial Houston) care a făcut ocolul lumii, a fost purtat de astronautul Frank Borman, membru al clubului
  • Prima conferință a RI care a fost ținută în afara Statelor Unite a avut loc în Edinburg, Scoția, în 1921
  • Primul conducător de stat care a vorbit într-o conferință Rotary a fost președintele Statelor Unite Warren G. Harding, în 1923, la St. Louis.

Până în 1989, Constituția și legile nescrise ale clubului specificau că statutul de membru se acordă numai bărbaților în 1978 Clubul Rotary din Duarte, California a invitat 3 femei să devină membre Consiliul de Director! RI a retras privilegiul acelui club pentru violarea Constituției RI. Clubul a intentat proces RI invocând violarea legii dreptului civil al statului respectiv, ce previne discriminarea sub orice formă în mediile de afaceri sau publice. Curtea de Apel și Curtea Supremă din California au sprijinit poziția clubului Duarte ce susținea că RI nu-i poate retrage privilegiul doar pentru că a acceptat femei în club. Curtea Supremă a Statelor Unite a susținut poziția Curții din California indicând că cluburile Rotary au totuși un „scop” de afaceri și că, într-un anume fel, sunt organizații de tip public. Această acțiune din 1987 a permis femeilor să devină membre ale cluburilor Rotary în orice jurisdicție având statut similar în ceea ce privește mediul public. Constituția RI a fost modificată în 1989, în Consiliul Legislativ votându-se în favoarea eliminării prevederii ce se referea la acordarea statutului de membru numai bărbaților pentru toate cluburile Rotary începând cu acea dată femeile au devenit membre și lideri ai cluburilor și districtelor din toată lumea.

Numărul 711 are o importanță specială pentru Rotary. Camera 711 din vechea clădire Unity de pe strada North Dearborn nr. 127 din centrul orașului Chicago, Illinois, U.S.A., a fost locul nașterii RI. Această cameră istorică, care a fost biroul inginerului Gus Loehr, a fost primul loc unde Paul Harris s-a întâlnit cu câțiva prieteni pentru a discuta despre o nouă idee, aceea de a înființa un club pentru profesioniști și oameni de afaceri. Restaurarea și conservarea acestei camere după cum arăta în 1905 a necesitat din partea unui grup de Rotarieni multă cercetare și perseverență. Timp de mai mulți ani, Camera 711 a fost conservată ca un muzeu Rotary în miniatură de către toți Rotarienii din lume care, în mod voluntar, strângeau anual contribuții la fondul „Paul Harris 711 Club”, fonduri care sunt folosite la închirierea, menținerea și conservarea Camerei. În 1989, clădirea Unity a fost demolată. Membrii Clubului 711 au mutat cu grijă tot conținutul Camerei 711 într-un depozit. Acolo acesta a rămas până în 1994, când acestei părți din moștenirea Rotary i s-a găsit o nouă casă” și anume în Sediile Centrale ale RI, în Evanston.

Luna februarie este specială în calendarul Rotary din momentul în care a fost concepută „Luna Înțelegerii Mondiale” („WorId Understanding Month”). Luna februarie include și aniversarea primei întâlniri Rotary care a avut loc la 23 Februarie 1905, data desemnată acum ca Ziua Păcii și a Înțelegerii Mondiale. În același timp cu desemnarea Lunii înțelegerii Mondiale, Consiliul de Directori RI a cerut tuturor cluburilor Rotary să planifice întâlniri săptămânale și să întreprindă activități speciale de accentuare a faptului că „înțelegerea și bunăstarea sunt esențiale pentru pacea lumii”. Pentru desfășurarea acestei luni, multe cluburi au invitat vorbitori internaționali, studenți din programele „Schimbul de Tineri”, precum și profesori străini din școli și universități, la întâlnirile clubului; au fost planificate programe cu foști membri ai echipelor din „Schimbul Grupurilor de Studiu”; de asemenea au fost planificate discuții despre probleme globale și spectacole Internaționale cu teme culturale și artistice; au fost programate și alte acțiuni cu caracter internațional. Multe cluburi au avut oportunitatea în luna februarie de a se lansa în activități de deservire a comunității Internaționale sau să realizeze contacte cu cluburi Rotary din alte țări. A fost o lună foarte propice pentru „Schimbul Prietenesc Rotary”, a proiectelor Programului pentru Sănătate, Foamete și Umanitate (sau „3-H”) și pentru a încuraja sprijinul dat programului PolioPlus precum și altor programe ale Fundației Rotary. Luna Înțelegerii Mondiale a fost o șansă pentru fiecare club de a plănui și promova „Cea de-a Patra Cale de a Servi” (Fourth Avenue of Services), Rotary continuându-și lupta pentru bunăstare, pace și înțelegere între toți oamenii globului.

În realitate, toți membrii clubului sunt cuprinși într-o ierarhie. În esență, o clasificare « descrie locul precis și recunoașterea fiecărei afaceri și serviciu profesional pe care un Rotarian le oferă societății. Principiul clasificării Rotariene este oarecum mult mai specific și precis. Pentru a determina clasificarea Rotariană este necesar să analizezi „activitatea profesională sau de afaceri principală sau recunoscută a unei firme, companii sau instituții” cu care un membru activ are legatura sau care „acoperă activitatea sa profesională sau de afaceri”. Va fi de la sine înțeles că aceste clasificări sunt determinate mai degrabă de activitățile și serviciile aduse societății decât de poziția pe care o deține o anumită persoană. Cu alte cuvinte, președintele unei bănci nu este clasificat ca „președinte de bancă”, ci ca „operațiuni bancare”. Ceea ce determină clasificarea stabilită și acordată unei persoane calificate este activitatea principală și recunoscută a unui mediu de afaceri sau profesional, sau activitatea de afaceri ori profesională, principală și recunoscută, a unui individ. De exemplu, un angajat permanent ca inginer electrician, agent de asigurare sau director al unei companii de căii ferate, companii miniere, concern manufactorial, spital, clinică etc., poate fi considerat ca viitor membru în calitatea de reprezentant al muncii particulare pe care acesta o desfășoară individual sau ca reprezentant al firmei, companiei sau instituției în cadrul căreia își desfășoară activitatea profesională. Principiul clasificărilor permite de asemenea ramurilor industriale și de afaceri să fie despărțite în părți distincte ca de exemplu : producție, distribuție, servicii, comercializare. Clasificările pot fi de asemenea specificate ca diviziuni independente și distincte ale unei mari corporații sau universități. În interiorul teritoriului clubului, precum: o școală de afaceri sau o școală de inginerie. Principiul clasificării este un concept necesar pentru a se asigura că fiecare club Rotary acoperă o anumită parte a serviciilor profesionale sau de afaceri aduse comunității. În 1995, Consiliul Legislativ a permis admiterea în club a persoanelor pensionate care nu au fost membre ale clubului dar au calificarea profesională necesară. Aceste persoane au putut fi admise ca membri ce au adus servicii în trecut și sunt unicii Rotarieni care nu au fost cuprinși într-o clasificare actuală sau trecută.

Una dintre cele mai stimulatoare tradiții ale multor cluburi este schimbul de mici bannere, steaguri sau fanioane. Rotarienii care întreprind călătorii în locuri îndepărtate iau adesea cu ei fanioane în scopul de a face schimb, ca o dovadă a prieteniei dintre cluburi. Multe cluburi folosesc fanioane primite pentru a decora întâlnirile clubului și evenimentele care au loc în teritoriu. Consiliul de Directori RI a recunoscut crescută popularitate a schimbului de fanioane în 1959 și a sugerat cluburilor participante că pentru acest schimb să fie dată o atenție deosebită designului propriilor fanioane astfel încât ele să fie reprezentative pentru comunitatea ori țara de care aparține clubul. A fost recomandat ca aceste fanioane să cuprindă desene, sloganuri sau imagini care să individualizeze zona teritorială în care se găsește clubul. Consiliul de Directori RI s-a gândit însă și la dificultățile financiare pe care asemenea schimburi le-ar putea atrage asupra unora dintre cluburi, mai ales cele aflate în zone foarte populare și unde mulți vizitatori efectuau și cereau aceste schimburi. În toate situațiile de acest gen, cluburile sunt îndemnate să acționeze cu discreție și moderație în schimbarea acestor fanioane, astfel încât obligațiile financiare rezultate să nu afecteze principalele activități de servicii ale clubului. Schimbul de fanioane dintre cluburi este un obicei foarte plăcut, mai ales atunci când un fanion executat cu creativitate și simț artistic înfățișează o relatare interesantă a prestigiului comunității respective. Schimbul de fanioane reprezintă o tradiție importantă a Rotary precum și un simbol tangibil al camaraderiei internaționale dintre cluburi.

Constituția Standard enunță trei condiții pe baza cărora statutul de membru va fi retras în mod automat din motive de neparticipare. Aceste circumstanțe sunt: absența sau nerecuperarea a patru întâlniri consecutive ale clubului, absența sau nerecuperarea a 60% din întâlnirile clubului pe o perioadă de 6 luni sau absența de la cel mult 30% din întâlnirile clubului pe o perioadă de 6 luni. În fiecare dintre cele trei cazuri, membrul își pierde statutul cu excepția cazului în care conducerea clubului a acceptat în prealabil că absența de la întâlniri a fost cauzată de un motiv bine întemeiat. Pentru unele persoane, aceste reguli pot părea deosebit de rigide. Totuși, a fi prezent la întâlnirile clubului este una dintre condițiile de bază și cea mai importantă pe care fiecare o acceptă atunci când devine membru. Regulile constituționale accentuează faptul că Rotary este o organizație în care participarea regulată ocupă un loc important. Când un membru este absent, tot clubul resimte neparticiparea personală a acelui membru. Prezența la întâlnirile clubului este considerată ca fiind vitală în acțiunile și succesul fiecărui club Rotary. Pentru fiecare Rotarian a pierde patru întâlniri consecutive, sau a nu lua în considerare celelalte reguli privind prezența, poate fi considerat egal cu înaintarea demisiei din club. Când un club exclude un membru pentru neparticipare, aceasta reprezintă o acceptare a demisiei și nu o măsură primitivă luată de conducătorii clubului. Toți Rotarienii cunosc consecințele neprezentării la întruniri, iar de aici rezultă conștienta deciziei unui Rotarian de a se retrage din club atunci când nu reușește să îndeplinească cerințele de participare.

Știți de ce majoritatea Rotarienilor nu reușesc să-și îndeplinească responsabilitățile și obligațiile ce decurg din statutul de membru? Oare pentru că nu-și plătesc cotizația? Sau pentru că nu participă la întâlniri? Ori fiindcă nu contribuie la fondurile de serviciu ale clubului? Să fie vorba despre neparticiparea la evenimentele și proiectele clubului? Nu, nu este nici unul dintre aceste motive! Dintre toate obligațiile pe care o persoană trebuie să le îndeplinească atunci când acceptă să devină membru Rotary, cea mai importantă este de a împărtăși și celorIalți „Spiritul Rotary”. Politicile RI afirmă în mod clar că fiecare Rotarian are „obligația de a împărtăși spiritul Rotary și altora și de a ajuta la extinderea Rotary propunând persoane calificate ca posibili viitori membri”. Se estimează ca mai puțin de 30% de membri celor mai multe cluburi au făcut vreodată un efort de a propune un nou membru. În fiecare club sunt mulți Rotarieni dispuși să accepte plăcerea de a fi Rotarian, fără să împărtășească acest privilegiu cu o altă persoană eligibilă. Politica Rotary în ceea ce privește statutul de membru spune că : „Pentru ca Rotary să fie relevant pentru comunitatea căruia îi aparține și să vină în întâmpinarea nevoilor acesteia, este foarte important și necesar ca clubul să-i coopereze pe toți indivizii potențial eligibili din comunitatea respectivă.. Numai dacă se aruncă o scurtă privire prin paginile unui anuar telefonic local și se constată că cele mai multe cluburi nu au invitat încă, pe reprezentanții tuturor profesiilor, ca potențiali membri. Numai un Rotarian poate propune un client, vecin, furnizor, rudă, asociat în afaceri sau altă persoană calificată, să devină membru în Rotary. V-ați asumat datoria de a împărtăși spiritul Rotary? Procedeul este foarte simplu și oricine trebuie să cunoască cel puțin o persoană care ar trebui să facă parte din Rotary.

Ocazional, apare tentația de a critica legile, obiceiurile și tradițiile unei alte țări, mai ales cele care par ciudate și contrare țării căreia îi aparținem. În unele circumstanțe, practici sau obiceiuri considerate ilegale în cadrul unei națiuni, sunt pe deplin legale și acceptate în alta. Ca membri ai unei organizații internaționale dedicate înțelegerii și păcii mondiale, Rotarienii trebuie să se abțină să-i judece pe prietenii Rotarieni și pe cetățenii din alte țări, atunci când constată un comportament mai puțin obișnuit. O politică Rotary este pusă în practică de mai bine de jumătate de secol cu referire directă la această dilemă a relațiilor internaționale. Declarația adoptată în 1933 precizează, ca urmare a recunoașterii faptului că anumite obiceiuri locale sunt considerate legale în unele țări și ilegale în altele, că rotarienii trebuie să se ghideze după următorul principiu de toleranță : „Rotarienii din toate țările trebuie să recunoască aceste situații și trebuie să evite cu atenție criticarea legilor și tradițiilor Rotarienilor din alte țări.” Acest cod de conduită stipulează de asemenea precauție în „amestecul Rotarienilor dintr-o țară în legile și tradițiile rotarienilor din altă țară” în strădania noastră pentru întărirea legăturilor de înțelegere reciprocă bunăvoință și prietenie aceste norme continuă să ne ofere un sfat înțelept și să ne fie călăuză.

Care Rotarieni trebuie să călătorească cel mai departe pentru o întâlnire „make-up”? Cei 34 de membri ai clubului Rotary din Papeete, Tahiti, situat în mijlocul Oceanului Pacific, aparțin clubului aflat la cea mai mare distanță de oricare altul. Cea mai sudică întâlnire Rotary este la Baza Marambio-Antartida în Antartica. Pentru a vizita cel mai nordic club trebuie să călătorești dincolo de Cercul Polar pentru a ajunge la clubul Rotary din Barrow, Alaska, SUA. Dacă ești prezent la întâlnirile clubului El Aguilar din Argentina vei cunoaște clubul cel „mai înalt” din lume, pentru că el este situat la 4 880 metri deasupra nivelului mării. Cel „mai jos” club din lume se găsește la 12,2 metri sub nivelul mării în El Centra, California SUA. Se spune că se desfășoară în lume o întâlnire Rotary în fiecare oră a fiecărei zi. Dacă s-ar dori să se participe în fiecare zi la câte o întâlnire, la un alt club Rotary din lume, ar trebui cel puțin 80 de ani pentru a vizita mai mult de 29 000 de cluburi Rotary din lume iar în tot acest timp, fără îndoială, vor apărea sute de cluburi nou înființate care ar trebui, la rândul lor să fie vizitate.

Serviciul Vocațional este cea de-a Doua Cale de a Servi (Second Avenue of Service) NICI un alt aspect al Rotary nu este într-o mai strânsă legătură cu fiecare membru decât angajamentul personal de a-și reprezenta vocația sau ocupația în fața colegilor Rotarieni și de a exemplifica caracteristicile unor standarde etice înalte și demnitatea muncii. „Programele de Serviciu Vocațional” sunt acelea care caută să îmbunătățească relațiile de afaceri, perfecționând calitatea schimburilor, industriei, comerțului și profesiilor. Rotarienii au înțeles că fiecare persoană aduce o contribuție importantă la emanciparea societății prin activitatea profesională și de afaceri pe care o desfășoară zilnic. S-a demonstrat în mod frecvent că Serviciul Vocațional oferă persoanelor tinere orientare în carieră, informații despre meserii și asistență în luarea deciziilor profesionale. Unele cluburi sponsorizează în licee conferințe despre carieră. Mulți recunosc demnitatea calității de angajat, prin onorarea serviciilor exemplare ale indivizilor ce muncesc în comunitatea lor. „Testul celor 4 Puncte” și alte filosofii etice demne de laudă sunt tot mai des promovate între tinerii care încep să muncească. Discuțiile vocaționale și cele despre probleme de afaceri sunt o obișnuință pentru cele mai multe cluburi Rotary. Indiferent de modul în care este prezentat „Serviciul Vocațional”, există un slogan după care Rotarienii „recunosc întreaga valoare a tuturor profesiilor utile” și care demonstrează” angajamentul la „standarde etice înalte în toate profesiile și afacerile efectuate. Iată de ce „a Doua Cale de a Servi” este fundamentală pentru fiecare club Rotary.
În majoritatea cluburilor Rotary din lume, soțiile membrilor sunt numite cu afecțiune „Rotary Anns” („Anele Rotary”). Această denumire nu a fost dată pentru a le discredita, ci au fost denumite așa în urma unei întâmplări istorice interesante. Prin 1914 Rotarienii din San Francisco s-au îmbarcat într-un tren special pentru a participa la o conferință ce se desfășura la Houston. În acea perioadă câteva soții ale membrilor au participat și ele la eveniment, dar până la oprirea trenului în Los Angeles, singura reprezentantă feminină a fost soția Rotarianului Bru Brunmer. Pe măsură ce trenul „culegea” delegații la convenție doamna Ann Brunmer a fost prezentată ca Ana Rotanenilor. Această titulatură a devenit în curând „Ana Rotary”. Cum cluburile din vest fuseseră invitate să-și susțină următoarea convenție în San Francisco, s-au scris o serie de cântece și poveștiri, care urmau să se desfășoare în Houston. Unul dintre Rotarieni a compus cântecul intitulat „Rotary Ann” („Ana Rotary”). La sosirea trenului în gara din Houston, Rotarienii de pe coasta de vest au fost întâmpinați de o delegație. Unul dintre cei care a venit să-i salute a fost Guy Gundaker din Philadelphia, a cărui soție se numea de asemenea Ann. În timpul ceremoniei de întâmpinare, cineva a început să cânte „Rotary Ann”. Cele două doamne, Ann Brunmer și Ann Gundaker, au fost ridicate pe umerii oamenilor și purtate spre ieșire. Oamenilor le-a plăcut titulatura dată după numele celor două femei numite Ann. Imediat, același nume de alint a început să fie folosit pentru toate soțiile care luau parte la conferință, iar „Ana Rotary” a intrat în uz. Guy Gundaker a devenit Președinte al RI în 1923 și Bru Brunmer a fost ales Președinte în 1952. Iată cum fiecare din cele două Ane Rotary originale au devenit „prima doamnă a Rotary International”

În multe cluburi Rotary există obiceiul ca întâlnirile săptămânale să „înceapă” cu o invocare corespunzătoare sau o binecuvântare. De obicei, acestea sunt făcute fără referire la specificarea unei valori religioase sau a unor credințe. Politica Rotary recunoaște că, peste tot în lume, Rotarienii reprezintă multe religii, idei și credințe. Părerile religioase ale fiecărui membru sunt pe deplin respectate și nimic din Rotary nu intenționează să împiedice fiecare persoană în parte să rămână credincioasă propriilor convingeri. La întruniri și convenții internaționale, este tradițional ca invocata de la început să fie efectuată printr-un moment de tăcere. Pentru a respecta toate credințele religioase și pentru a fi în spiritul toleranței față de diversele religii, toate persoanele sunt invitate să caute îndrumarea divină și pacea, „fiecare în modul său personal”. Este o experiență înălțătoare să te alături miilor de Rotarieni în „rugăciunea tăcută” internațională sau în actul de evlavie personală. De obicei, întregul Consiliu de Directori RI și toate întâlnirile comitetelor încep cu câteva momente de meditație tăcută. Prin această perioadă de tăcere, Rotary demonstrează respectul față de credințele tuturor membrilor, care reprezintă toate religiile din lume. Deoarece fiecare club Rotary este autonom, această practică de a susține o rugăciune sau invocație la întâlnirile clubului a fost total lăsată la latitudinea tradițiilor și obiceiurilor individuale ale fiecărui club în parte, cu înțelegerea că aceste ritualuri vor fi conduse întotdeauna într-o manieră care va respecta convingerile religioase și credințele tuturor membrilor.

Cum se poate ști când se desfășoară întâlnirile clubului Rotary din Toowoomba, Pondicherry sau Recklinghausen? Simplu, se caută în Anuarul Oficial al Rotary International. Cele aproximativ 750 de pagini ale acestei publicații anuale cuprind informații curente despre Rotarieni și cluburile Rotary. În această carte sunt înscrise ziua, ora și locul de întâlnire ale fiecărui club, dintre cele peste 29 000 de cluburi existente. De la clubul Rotary din Aabenraa, Danemarca, la cel din Zwolle, Olanda, Anuarul Oficial oferă numele și adresa fiecărui președinte și secretar de club, precum și numărul de membri și un grafic al datelor.
Anuarul Oficial are de asemeni date despre cele mai mult de 525 de districte Rotary, precum și despre alcătuirea și scopul tuturor comitetelor oficiale Rotary. Aici se găsesc numele și adresele conducerii curente a RI, precum și cele ale fostelor conduceri. Există o listă cu toți foștii președinți ai RI împreună cu o scurtă prezentare a activității acestora. Este prezentată de asemenea și o excelentă listă cu hoteluri din toată lumea. Cu 9 USD poți obține această carte de la Sediile Centrale ale RI din Evanston, Illinois. Acest anuar este un ghid perfect pentru a realiza contacte Rotary, atunci când călătorești. Și-a propus, Toowoomba se întâlnește în fiecare zi de luni, la ora 18:00, Pondicherry se întrunește miercuri la ora 19:00, iar Recklinghausen se întrunește luni la ora 13:00. • Oricum, este bine de știut!

Majoritatea Rotarienilor au reușit profesional și în afaceri, pentru că au aflat de anumite oportunități și au profitat de ele. Oportunitatea unei camaraderii Rotary apare la fiecare întâlnire a clubului, dar nu toți membri sunt atenți la acest aspect, întâlnirea săptămânală a clubului este un privilegiu special al apartenenței la Rotary. Ea oferă ocazia să te vezi cu alți membri, să întâlnești vizitatori pe care nu îi cunoașteai anterior, să vorbești cu alți membri. Cluburile Rotary au reputația de „cluburi prietenești” și aceasta s-a obținut urmând câțiva pași simpli. În primul rând, membrii au fost încurajați să se așeze în locuri diferite, la mese diferite, în fiecare săptămână. În al doilea rând, Rotarienii sunt îndemnați să stea alături de membri pe care s-ar putea să nu-i cunoască la fel de bine ca pe cei care le sunt prieteni personali. În al treilea rând, membrii invită noi membri sau vizitatori, să stea la masa lor, spunând simplu : “Vino la masa noastră, avem un loc liber”. În al patrulea rând, membrii discută cu toții între ei la masă, nemulțumindu-se doar să mănânce tăcuți sau să vorbească încet numai cu persoana de lângă ei. În al cincilea rând, Rotarienii se străduie anume să-i cunoască pe toți membrii clubului, cautându-i anume pe cei pe care este posibil să nu-i fi cunoscut până atunci. Când Rotarienii urmează acești pași simpli, o altă oportunitate de relații camaraderești apare în fiecare săptămână. Curând Rotarienii realizează că prietenia caldă cu fiecare persoană este temelia fiecărui club Rotary.

Harry Ruggles a fost a cincea persoană care a participat alături de Paul Harris la discuția de formare a primului club Rotary din Chicago în 1905. Harry a fost o persoană căreia îi plăcea să cânte, iar aceasta a fost o activitate populară la începutul secolului. La o întâlnire, Harry a cântat de pe scaun și i-a îndemnat pe toți să cânte alături de el. Cântatul în grup a devenit în curând o parte tradițională a fiecărei întâlniri a clubului. Obiceiul s-a răspândit și la alte cluburi din Statele Unite și a devenit o activitate camaraderească populară la întâlnirile Rotary în diverse țări ca Australia, Japonia, Nigeria, Noua Zeelanda și Canada. Câteva cluburi cântă cântece naționale la începutul întâlnirilor. Cântecele tradiționale de societate sunt întâlnite totuși cel mai adesea în cluburile Rotary din Europa, America de Sud și Asia.

„Membrul activ senior” este o formă de ierarhizare rezervată aceluia care a activat ani substanțiali în serviciul Rotary și în general această denumire este o notă de distincție a Rotary. A fi „Membru activ senior” presupune ca un Rotarian a fost implicat în activitățile clubului o perioadă îndelungată. Un Rotarian devine în mod automat „senior activ” după completarea a 15 ani de serviciu în unul sau mai multe cluburi Rotary. Statutul de „senior activ” este dat și unui Rotarian cu 10 sau mai mulți ani de serviciu, care a împlinit vârsta de 60 ani, ori aceluia care are 5 sau mai mulți ani de serviciu și care a împlinit vârsta de 65 ani. Un Rotarian care a fost guvernator districtual de asemeni primește în mod automat titulatura de „membru activ senior”. Unul dintre avantajele de a fi „membru activ senior” este acela că, în cazul în care acesta se mută în alt oraș, poate fi invitat să participe la Rotary fără a figura în clasificarea curentă. Când un Rotarian devine „senior activ”, clasificarea lui este eliberată pentru a da posibilitatea unei alte persoane să se alăture clubului Rotary. Este important de reamintit că „senior activ” nu este o clasificare, ci o „tipologie” în cadrul membrilor. Un „membru activ senior” este întotdeauna identificat după „prima clasificare”, cea care îi descrie profesia sau funcția.

Un membru inactiv este o persoană care s-a retras din activitate și care nu este calificată încă să devină membru senior. O posibilitate de a deveni membru inactiv este aceea de a fi membru activ și apoi de a se retrage din cadrul profesiei sau afacerii lui sau ei. Clubul Rotary poate de asemenea alege ca membru inactiv o persoană care s-a retras din activitate și care era calificată pentru a fi membru activ atunci când era angajată. În ultimul caz nu există nici o clasificare anterioară asociată individului în ciuda posibilității unei interpretări greșite, nu există nici o posibilitate ca un „membru senior activ” să devină membru inactiv.
Acesta este unul dintre cele patru tipuri de statut de membru pe care o persoană le poate avea într-un club Rotary și este exercitat numai în cazuri excepționale pentru a recunoaște serviciile și contribuțiile deosebite pe care un individ le-a adus clubului Rotary și societății. Un membru de onoare este ales numai pentru un an și continuarea statutului de membru trebuie reînnoită anual. Membrul de onoare nu poate propune noi membri în club, nu are birou și este exceptat de la cerințele de prezență și de la alte obligații în cadrul clubului. Mulți distinși șefi de stat, exploratori, scriitori, muzicieni, astronauți și alte personalități publice au fost membri de onoare ai clubului Rotary, inclusiv Regele Gustaf al Suediei, Regele George al IV-lea al Angliei, Regele Badouin al Belgiei, Regele Hassan al III-lea al Marocului, Sir Winston Churchill, filantropul Albert Schweitzer, Charles Lindbergh, compozitorul Jean Sibelius, exploratorul Sir Edmund Hillary, Thor Heyerdahl, Thomas Edison, Walt Disney, Bob Hope, Dr. Albert Sabin, Primul Ministru britanic Margaret Thatcher și mulți dintre președinții Statelor Unite. Într-adevăr, cei care au fost selectați pentru a fi membri de onoare sunt cei ce au făcut mult pentru a duce mai departe idealurile Rotary.

Când întrebi un Rotarian dacă este membru al Rotary International, el probabil va fi contrariat și va răspunde, „Bineînțeles că sunt membru al Rotary International.” Dar, în acel moment, Rotarianul atât de sigur de sine se înșeală. Nici un Rotarian nu poate fi membru al Rotary International! Explicația acestei contradicții aparente este simplă. Documentele constituționale ale RI stipulează că statutul de membru în RI este rezervat Cluburilor Rotary. Peste 29 000 de cluburi Rotary fac parte din organizația pe care o numim Rotary International. Un club Rotary este compus din persoane cu: calificare adecvată, un caracter bun și o reputație nepătată, o clasificare profesională sau de afaceri, o funcție executivă sau managerială. Rotarianul aparține unui club iar clubul face parte din Rotary International. Această distincție tehnică nu este evidentă sau este chiar necunoscută de către, majoritatea Rotarienilor și deseori creează probleme sau complicații. Aceasta explică, totuși, de ce Consiliul de Directori RI se bazează pe Cluburile Rotary și își extinde privilegiile mai degrabă către ele, decât către Rotarieni ca persoane. Când cineva te întreabă dacă ești membru al Rotary International, cel mai corect răspuns ar fi: „Nu! Sunt membru al unui club Rotary”. Dar este greu de presupus că cineva ar înțelege diferența, sau că l-ar interesa cu adevărat.

Guvernatorul Districtual Rotary are o funcție foarte importantă în lumea Rotary. El este singurul conducător al RI dintr-o arie geografică numită și district Rotary, care de obicei include cam 45 de cluburi Rotary. Guvernatorii Districtuali, antrenați intens la Adunarea Internațională, realizează „controlul calității” pentru cele peste 29 000 de cluburi Rotary din întreaga lume. Ei sunt responsabili cu menținerea unor standarde înalte în toate cluburile din districtul lor. Guvernatorul Districtual, care trebuie să efectueze câte o vizită oficială în fiecare club din districtul său, nu este văzut ca un „inspector general”. Vizitele acestuia sunt mai curând pline de sfaturi prietenești și ajutătoare pentru conducătorii de cluburi, Guvernatorul Districtual fiind un consilier util pentru realizarea Obiectivului Rotary de către cluburile din district, ca și un catalizator în sprijinul îmbunătățirii programelor Rotary. Guvernatorul Districtual este un foarte experimentat Rotarian care, generos și în mod voluntar, și-a devotat un an întreg sarcinii de conducător. Guvernatorul deține un întreg tezaur de cunoștințe despre programele curente, scopurile, politicile și țelurile Rotary, și este o persoană cu recunoscute calități în profesia lui, în cadrul comunității și în Rotary. Guvernatorul trebuie să supervizeze înființarea de noi cluburi și să realizeze întărirea celor existente. El își asumă o serie de îndatoriri pentru a se asigura că nu se face rabat la calitatea Rotary din districtul său și este responsabil cu promovarea și implementarea tuturor programelor și activităților Președintelui RI și ale Consiliului de Directori RI. Guvernatorul planifică și conduce Conferința Districtuală precum și alte evenimente speciale. Fiecare Guvernator Districtual îndeplinește un important rol în operațiile Rotary la nivel mondial Guvernatorul Districtual este un adevărat exemplu al „Serviciului mai presus de Sine” îndeplinit cu dăruire.

Adunarea Internațională are loc în fiecare an, în februarie sau martie, pentru a-i pregăti pe toți cei nominalizați la funcția de Guvernator Districtual din toată lumea, pentru numirea ce are loc la 1 iulie. Împreună cu soțiile lor, cei 525 de viitori guvernatori participă, alături de lideri Rotarieni experimental, la mai mult de o săptămână de instruire și „sesiuni motivaționale”. La întrunire, ei îl întâlnesc pe acel Rotarian deosebit care va funcționa ca Președinte RI în perioada în care ei vor fi guvernatori și învață tema RI pentru anul următor, pe baza căreia își vor constitui Conferința Districtuală. Prima Adunare Internațională a fost ținută în Chicago, Illinois, SUA, în 1919. Următoarele întruniri s-au desfășurat în Lake Placid, New York, Boca Raton, Florida și Nashville, Tennessee. Cele mai recente întâlniri din ultimii ani s-au desfășurat în Anaheim, California. Dar, în ciuda trecerii timpului, mesajul de pe frontispiciul sălii de ședințe a rămas neschimbat de atâția ani: „Intră să înveți… înaintează pentru a servi.”
Datorită faptului că în fiecare an conducerile Rotary se schimbă, se fac eforturi speciale pentru instruirea celor peste 29 000 de lideri ai Cluburilor, în vederea obligațiilor ce vor urma să și le asume. Adunarea Districtuală anuală, este un eveniment major pentru pregătirea conducătorilor de cluburi districtelor din lumea întreagă. Adunarea Districtuală oferă motivația, inspirația, informația Rotary și noi idei pentru conducătorii de cluburi, directorii și persoanele cheie din comitetul fiecărui club. Unii dintre cei mai experimentați lideri districtuali conduc discuții informative despre toate fazele administrației Rotary și proiectelor serviciului. Întâlnirile oferă tuturor participanților noi idei valoroase pentru a face ca propriile cluburi să devină mai atractive și mai interesante. De obicei, sunt invitați între opt și zece delegați din fiecare club, pentru a lua parte la sesiunile de instruire. O altă trăsătură importantă a Adunării Districtuale constă în recapitularea temei-program de către viitorul Guvernator Districtual, precum și prezentarea noului Președinte RI pentru anul următor. Țelurile și obiectivele districtuale sunt de asemenea descrise aici, precum și dezvoltarea planurilor prin implementări. Succesul fiecărui club Rotary este determinat frecvent de totală participare și reprezentare a cluburilor la Adunarea Districtuală anuală.
Majoritatea Rotarienilor nu a participat niciodată la o Conferință Districtuală Rotary. Acești Rotarieni nu au experimentat una dintre cele mai plăcute și mai recompensatoare privilegii a faptului că sunt membri Rotary. Conferința Districtuală se desfășoară pentru toți membrii Rotary și soțiile lor, nu doar pentru conducătorii clubului și membrii comitetului. Scopul Conferinței Districtuale este „camaraderia”, petrecerea în mod plăcut a timpului prin discuții inspirate despre aspecte care fac apartenența la Rotary mult mai semnificativă. Fiecare persoană care participă la o Conferință Districtuală descoperă că a fi Rotarian începe să ofere tot mai multe satisfacții datorită noilor experiențe, învățământ și întâlniri realizate cu prilejul conferinței. Aceasta este cauza care îi determină pe cei care au participat o dată la o conferință, să participe în fiecare an. Fiecare dintre cele peste 525 de districte organizează anual o conferință. Aceste întâlniri sunt considerate atât de importante încât Președintele RI selecționează câte un Rotarian de frunte ca reprezentant personal, pentru a participa și a vorbi la fiecare dintre ele. Programul include întotdeauna câteva momente distractive, discuții interesante și „programe inspirate”. Unul dintre avantajele suplimentare oferite de participarea la o Conferință Districtuală, este oportunitatea de a realiza o mai bună cunoaștere a membrilor unui club. Cele mai durabile prietenii au răsărit din spiritul camaraderesc în care se desfășoară Conferințele Districtuale.

Regulile Rotary Internațional cer ca fiecare membru nominalizat la funcția de Guvernator Districtual, în cooperare cu Guvernatorul în exercițiu, să programeze și să organizeze în primele luni ale anului un Seminar de Pregătire a Președinților Aleși ai cluburilor din district. Aceste două-trei zile ale seminarului, care se prescurtează în mod obișnuit prin SPPA, reprezintă o sesiune de pregătire a motivațiilor și științei conducerii, care îl va ajuta pe viitorul Președinte de club pentru funcția pe care și-o va asuma începând cu 1 iulie. Între subiectele aduse în discuție este și implementarea temei RI pentru anul următor, precum și informații despre programele noi și cele în curs de desfășurare ale RI. De asemenea, se face o trecere în revistă a operațiunilor districtuale, planificarea programelor districtuale și organizarea altor activități pentru anul ce va urma. Cum se organizează un buget, fixarea scopurilor, managementul timpului și ideile noi pentru întâlnirile clubului, iată doar câteva dintre aspectele pe care le învață un Președinte Ales la SPPA organizat în districtul lor. În câteva zone din lume SPPA sunt organizate ca evenimente comune mai multor districte.
„Schimbul de Tineri” (sau Youth Exchange) este unui dintre cele mai populare programe care promovează înțelegerea mondială și dezvoltarea relațiilor prietenești pe termen lung. El a început în 1927 la Rotary Club din Nice, Franța. În 1939, a fost creat un astfel de program, mai amplu, între California și America Latină. De atunci, programul s-a extins în toată lumea. În ultimii ani peste 7 000 de tineri au participat anual la programele sponsorizate de Rotary. Valorile acestui program au fost experimentate nu numai de liceenii participanți, ci și de familiile gazdă, care au sponsorizat cluburile, acordând cazare tinerilor în perioada desfășurării programului și, prin ele, întreaga comunitate. Participanții la acest program oferă de obicei colegilor lor din școlile gazdă excelente ocazii de a învăța despre obiceiurile, limba, tradițiile, felul de viață din altă țară. “Schimbul de Tineri” oferă tinerilor oportunități interesante și experiențe bogate prin vizitarea altor părți ale lumii. Studenții petrec de obicei câte un an școlar întreg în altă țară sau, în unele cazuri, unele cluburi ori districte scurtează aceste schimburi de experiență la câteva săptămâni sau luni. Programul este recomandat tuturor cluburilor ca o practică activă, în vederea sporirii înțelegerii și bunăstării internaționale.

Frecvent, prietenii întreabă dacă Rotarienii primesc în afaceri beneficii personale de la alți colegi de club. Trebuie Rotarienii să aștepte reduceri speciale ori servicii preferențiale doar fiindcă fac afaceri cu un prieten Rotarian? Răspunsul este clar: „Nu”. „Manualul de Proceduri Rotary” specifică foarte clar statutul Rotary în acest caz. Politică originală, aprobată de Consiliul de Directori RI în 1933, spunea că „un Rotarian nu trebuie să aștepte, și cu atât mai puțin să ceară, o atenție deosebită și mai multe avantaje de la un prieten Rotarian, decât oricare asociat în afaceri sau în profesie, cu care acesta are diverse relații de muncă”. De peste 50 de ani conceptul a fost exprimat astfel: „prietenii adevărați nu pretind nimic unii de la ceilalți și orice abuz de încredere a prieteniei pentru obținerea de profit este străin spiritului Rotary”. Pe de altă parte, dacă o afacere nouă apare ca un rezultat firesc din prietenia Rotary, ea urmează aceeași dezvoltare în cadrul Rotary, ca și în afara lui, nefiind o încălcare a eticii statutului Rotary. Este important de reamintit că scopul primar al prieteniei Rotary este acela de a oferi fiecărui membru o oportunitate unică de a-i servi pe ceilalți și prietenia nu este folosită pentru obținerea de profituri personale și privilegii speciale. În cea mai mare parte din literatura oficială a RI referitoare la ajutorul dat tinerilor se găsește un anumit slogan : „Fiecare Rotarian, un Exemplu pentru Tineret”. Aceste cuvinte au fost adoptate în 1949 de Consiliul de Directori RI, ca o expresie a angajamentului luat față de copii și tinerii fiecărei comunități în care Rotary își desfășoară activitatea. A ajuta tineretul reprezintă de multă vreme o parte importantă a programului Rotary. Proiectele privind ajutarea tineretului au luat multe forme în lume. Rotarienii sponsorizează trupe Boy Scout și Girl Scout, echipe de atletism, centre pentru copii cu deficiențe, patrule de siguranță ale școlilor, tabere școlare, parcul pentru copii, parcuri de distracții districtuale, centre de sănătate pentru copii și spitale pentru copii. Multe cluburi desfășoară activități de consiliere profesională, de lansare a programelor de angajare a tineretului și promovează aplicarea Testului celor 4 Puncte. De asemenea proiectele privind prevenirea folosirii drogurilor și a alcoolului precum și avertizarea asupra flagelului SIDA sunt suportate de Rotarieni. În orice situație Rotarienii au ocazia de a fi luați ca modele pentru tinerii și tinerele din comunitățile lor. Se învață mai bine să fii de folos atunci când ai un model. Cum tinerii de azi devin adulții de mâine este de sperat ca fiecare dintre ei să aibă aceeași dorință și același spirit de a ajuta viitoarele generații de copii și adolescenți. Sloganul acceptat acum mai mult de 40 de ani este la fel de vital și astăzi. El conține o provocare plină de substanță „Fiecare Rotarian, un Exemplu pentru Tineret”

Serviciul Comunitar Mondial (SCM) este un program Rotary prin care un club sau un district dintr-o țară oferă asistență umanitară unui club din altă țară. De obicei, ajutorul este dat pentru dezvoltarea comunității, unde un program Rotary contribuie la îmbunătățirea nivelului de trai și a calității vieții. Obiectivul final al acestui program este să edifice între toți oamenii globului un climat de înțelegere și bunăstare. O cale eficientă de a găsi în altă parte a lumii un club care are nevoie de ajutor este aceea de a folosi „Schimbul de Proiecte SCM”, o publicație semefinală care conține lista a sute de activități care merită să fie derulate în diferite zone geografice. Această listă se găsește la Secretariatul RI din Evanston și poate fi oferită la cerere. Secretariatul deține ultimele proiecte, stabilește costurile estimative și oferă numele persoanelor de contact corespunzătoare. Lista poate fi accesată și pe site-ul internet al RI la adresa www.rotary.org. Cluburile care au nevoie de asistență sau cele care caută un club care să le ajute la un proiect umanitar cum ar fi construirea unei clinici, unui spital unei școli, a rețelei de apă a unei comunități a unei biblioteci, sau altă activitate în sprijinul populației pot să-și înregistreze nevoile. Cluburile care caută un proiect SCM adecvat pot cu ușurință să treacă în revistă lista de nevoi înregistrată în Schimbul de Proiecte, după aceea schimbul se realizează concret, prin punerea în legătură a nevoilor cu resursele. Fiecare club Rotary este chemat să susțină câte un nou proiect de Serviciu Comunitar Mondial. În fiecare an Schimbul de Proiecte SCM reprezintă un ajutor deosebit pentru determinarea nevoilor reale, a descrierii proiectului și a cluburilor cu care se cooperează în acea arie de dezvoltare. Singurul lucru care mai trebuie făcut este „să se treacă la treabă” pentru finalizarea proiectului și, în același limp, să se construiască podurile prieteniei și înțelegerii mondiale.

Câteva dintre programele importante ale Rotary nu sunt conduse de către Rotarieni. Această situație este determinată de faptul că multe proiecte sunt sponsorizate de soțiile Rotarienilor precum și de alte organizații de femei asociate cu cluburile Rotary din întreaga lume. Organizațiile feminine – cel mai des fiind amintite Women of Rotary, Rotary Ann Clubs, Las Damas de Rotary, Rotary Wives, sau cea mai formală dintre ele The Inner Wheel – conduc anual sute de proiecte notabile cu scop umanitar în comunitățile lor. Organizațiile feminine au fondat școli, maternități, centre de distribuție a hranei și a îmbrăcăminții, îmbunătățiri aduse spitalelor, orfelinatelor și căminelor pentru bătrâni precum și alte activități, și frecvent desfășoară muncă de voluntariat zilnic în centrele pentru îngrijirea copiilor, mamelor lucrătoare și în cadrul programului „Schimbul Tânăr”. De obicei organizațiile feminine completează și suplimentează activitatea locală a cluburilor Rotary. Multe dintre femeile din aceste organizații conduc în mod activ proiecte operațional internaționale cât și proiecte locale. Consiliul de Directori RI în 1984 a recunoscut, în 1984, excelentul serviciu și prietenia dintre cluburi și organizațiile feminine afiliate acestora și a încurajat cooperarea cluburilor Rotary cu aceste organizații.

S-a estimat că un miliard de persoane – o șesime din populația globului nu știe să citească. Analfabetismul adulților și copiilor reprezintă o problemă capitală a națiunilor puternic industrializate și a țărilor dezvoltate. Numărul persoanelor adulte analfabete din lume crește cu 25 milioane în fiecare an. În SUA o pătrime din întreaga populație este considerată practic analfabetă. Tragedia analfabetismului este că cei care nu știu să citească nu au independență proprie și devin victime ale manipulării lipsite de scrupule, ale sărăciei și își pierd demnitatea umană care dă sensul întregii vieți. Analfabetismul este revoltător. Este un obstacol major în dezvoltarea economică, politică, socială și personală. Analfabetismul este o barieră în înțelegerea internațională, cooperarea și pacea din lumea întreagă. Alfabetizarea este considerată începând cu 1978, un program prioritar de către Comitetul Rotary al Sănătății Foametei și Umanității (sau „3-H”, în limba engleză). O mai recentă bursă a Comitetului a condus la realizarea unei excelente cărți-sursă a tuturor motivelor alfabetizării în lumea întreagă. Această publicație sponsorizată de Rotary intitulată „Dreptul de a citi”, a fost editată de Rotariana Eve Malmquist un ex-Guvernator Districtual din Linkoping, Suedia, o autoritate recunoscută în cercetarea educațională. Cartea a deschis drumul unui program major al Rotary, bazat pe dezvoltarea și promovarea alfabetismului. În 1985, Consiliul RI a declanșat o campanie de 10 ani de alfabetizare. În 1992 Consiliul a prelungit-o până în anul 2000. În 1997, Consiliul a prelungit-o din nou până în anul 2005. Multe cluburi Rotary supraveghează cu o grijă deosebită nevoile de alfabetizare ale comunității lor. Multe cluburi furnizează manuale primare pentru învățarea cititului. Altele pun bazele și dezvoltă școli de limbă și citit, asigură voluntari pentru asistență și cumpără materiale de citit. Rotarienii pot juca un rol vital în comunitatea lor și în dezvoltarea țărilor, prin proiectele de promovare care deschid noi oportunități create de abilitatea de a citi.

Un curent de interes a fost focalizat în Rotary pentru oferirea de „noi oportunități pentru cei în vârstă”. În 1990, Consiliul de Directori RI a cerut Rotarienilor să găsească noi proiecte de ajutorare a persoanelor în vârstă, și anume să dezvolte activitățile între generații și să-i integreze pe cei în vârstă în societate și la locul de muncă. În anul următor, Consiliul de Directori a inițiat o întâlnire despre accentuarea serviciului „cu” cei în vârstă, dar și „pentru” ei. Ca urmare a creșterii populației în vârstă la nivel mondial, s-au multiplicat corespunzător și nevoile lor de a primi o atenție specială. Când cetățenii îmbătrânesc, devine extrem de important pentru ei să-și păstreze independența personală și să dețină în continuare controlul propriilor vieți, eventual chiar să și-l extindă dacă este posibil. Multe cluburi Rotary caută căile adecvate pentru a ajuta persoanele în vârstă din comunitățile lor, care se confruntă cu probleme de sănătate, singurătate, hrănire insuficientă, dificultăți de deplasare, neputință de a mai face lucrurile obișnuite, pierderea familiei, locuințe inadecvate și care dețin informații limitate despre agențiile sociale de ajutor și de asistență medicală de urgență disponibile. Multe cluburi au inițiat serviciul comunitar de asistență a persoanelor în vârstă din programele de pensionare și, în același timp, prin intermediul membrilor cluburilor, le-au îmbunătățit și ajustat cu noi informații. Alte cluburi au inițial programe de „bunici adoptivi” și alte activități între generații, care permit folosirea experienței și cunoștințelor celor în vârstă în ajutorul persoanelor tinere. Rotarienii desfășoară des activități pe care persoanele în vârstă nu mai pot să le întreprindă. Cea mai mare dorință a persoanelor în vârstă este de a constata la prieteni o expresie reală a grijii și preocupării lor pentru ei. Toți Rotarienii trebuie să analizeze în mod serios cum ei și cluburile lor pot participa în mod activ la programele de ajutorare a persoanelor în vârstă. Există o zonă a Serviciului Comunitar în care pot apărea noi posibilități oferite de fiecare, gândindu-se la faptul că odată vor ajunge și ei în rândul persoanelor în vârstă.

Anual, în fiecare lună mai sau iunie, RI organizează o convenție mondială pentru a „stimula, inspira și informa pe toți Rotarienii la nivel internațional”. Convenția, care nu poate fi ținută doi ani consecutivi în aceeași țară, este întâlnirea anuală pentru conducerea lucrărilor asociației. Procesul de planificare este început de obicei cu 4 sau 5 ani în avans. Convențiile RI sunt planificate astfel: Singapore în 1999; Buenos Aires, Argentina, în 2000; San Antonio, Texas, SUA, în 2001. Consiliul de Directori RI analizează posibilele localizări în general și invită orașele să facă propuneri. Convențiile Rotary sunt evenimente internaționale la care participă între 20 000 și 35 000 de Rotarieni și persoane invitate. Toți membrii ar trebui să-și planifice să participe la o astfel de convenție pentru a descoperi adevărata internaționalitate a Rotary. Este o experiență care nu se uită ușor.
Din când în când Rotarienii citesc texte de promovare prin care se anunță ținerea unei conferințe prezidențiale sau regionale de pace. Această conferință este aproximativ similară cu convenția anuală a RI, dar în general are mai puțini participanți Rotarieni și invitați, ceea ce reprezintă diferența clară a acesteia de convenția internațională. Scopul unei conferințe RI prezidențiale sau de pace, este de a dezvolta și promova întâlniri, prietenii și înțelegere între cei care participă, precum și de a face ceea ce este necesar pentru discutarea și schimbul de idei despre problemele internaționale Rotary referitoare la serviciul umanitar și activitățile de promovare a bunăstării și înțelegerii mondiale. Unele conferinței de pace sunt sponsorizate de districte cu sprijinul Fundației Rotary. Conferințele prezidențiale atrag de obicei două sau trei sute de persoane și, pentru că sunt considerate evenimente speciale în calendarul Rotary, nu sunt organizate după o anumită programare. Conferințele sunt aranjate de un comitet numit de Președintele RI. Rotarienii din toate părțile lumii sunt întotdeauna bineveniți. Participarea la o conferință de pace din altă zonă a lumii este o experiență plăcută, înălțătoare și fascinantă. Ea subliniază o altă fațetă a camaraderiei internaționale din Rotary.
În 1931, Rotarienii din Franța și Germania au format ceea ce s-a numit „petit comite”, un grup restrâns cu scopul de a iniția relații mai bune între cele două națiuni vecine. Începând de atunci, Rotarienii din toată Europa au inițiat calea de creare a Comitetelor Interstatale, cu scopul de a încuraja contactele între Rotarienii din cluburile Rotary din toată lumea. Comitetele Interstatale nu au fost create în multe regiuni pentru a promova prietenia, ci pentru a coopera în sponsorizarea proiectelor Serviciului Comunitar Mondial, schimbul de studenți și alte activități de îmbunătățire a înțelegerii între națiuni. Frecvent, sponsorii Comitetelor Interstatale vizitează Rotarienii și cluburile lor naționale și organizează întâlniri între orașe și conferințe. În anumite cazuri, Comitetele Interstatale sunt create între țări aflate la mari distanțe una de cealaltă, pentru a încuraja bunăvoința și prietenia unor zone din lume, fie asemănătoare, fie aflate într-un statut de parteneriat. Comitetele interstatale își coordonează eforturile cu cele ale guvernatorilor districtuali din țările lor și întotdeauna își folosesc capacitatea de îndrumare a districtelor și cluburilor. Comitetele Interstatale accentuează menirea adițională a cluburilor Rotary de a îndeplini responsabilitățile ce decurg din Cea de-a Patra Cale de a Servi: înțelegerea, bunăvoință și pacea internațională.

Structura RI din Marea Britanie și Irlanda (RIBI) formează un capitol interesant al istoriei Rotary. În 1914, după ce Rotary s-a extins peste Atlantic în Marea Britanie și în Irlanda, Asociația Britanică a Cluburilor Rotary s-a constituit ca o parte a Asociației Internaționale a Cluburilor Rotary. În timpul Primului Război Mondial s-au desfășurat puține contacte Internaționale între cluburi, iar Asociația Britanică a deținut un număr restrâns de cluburi Rotary, din Marea Britanie, din Irlanda și câteva din alte comunități europene. După război, o nouă Constituție a Cluburilor Rotary a fost adoptată, în 1922. Aceasta stabilea principiul că o țară care are 25 de cluburi Rotary poate primi statutul de „teritoriu unit”, iar cele care au câte un reprezentant în Consiliul de Directori RI primesc și alte puteri specifice. Cluburile din Marea Britanie și Irlanda au depus imediat o petiție pentru primirea acestui statut. Nici un alt grup din lume nu a mai cerut și primit acest statut. În 1927, RI a stopat conceptul de teritoriul unit și a organizat cluburile Rotary în „zone”. Totuși, toate „drepturile, privilegiile și puterile existenței unui teritoriu unit” au rămas pentru totdeauna protejate și perpetuate. De când RIBI este singurul teritoriu unit, el a continuat să funcționeze ca o parte independentă a RI, certificat fiind de aprobarea Constituției RI. Forma de administrate a RIBI este unică și este apropiată de cea a Marii Britanii și a Irlandei din cauza geografiei, a limbii, a tradiției și a obiceiului. Din cauza relațiilor istorice, RIBI a întocmit o structură administrativă ușor diferită de celelalte cluburi și districte Rotary din lume, chiar dacă este un membru deplin al RI.

La începuturile Rotary, orice schimbare în Legile nescrise sau în Constituția clubului a fost propusă și votată la convenția anuală. Dar cum prezența la convenții a fost în creștere și discuțiile deschise au devenit mai ample, a fost creat în 1934 un Consiliu Legislativ, cu rolul de a fi un grup de sfătuire, de dezbatere și de analiză a propunerilor înainte de a fi votate în convenție. La Convenția din Atlanta, în 1970, s-a decis ca Consiliul Legislativ să devină componentă legislativă sau parlamentară a Rotary. Consiliul Legislativ este alcătuit din câte un delegat din fiecare district Rotary, împreună cu câțiva foști membri ai Consiliului de Directori RI. S-a convenit ca acest consiliu să se întrunească la fiecare trei ani, în altă perioadă decât cea în care se desfășoară convenția. Consiliul Legislativ, a cărei viitoare întâlnire va avea loc în 2001, are responsabilitatea de a acționa și a studia toate „decretele” care propun spre schimbare Legile nescrise și Constituția Standard, precum și „hotărârile”, care propun schimbarea politicilor și procedurilor Rotary. Propunerile pot fi înaintate de orice club, district sau Consiliul de Directori RI. Acțiunile Consiliului Legislativ constituie subiect de discuție pentru toate cluburile Rotariene din lume, până când sunt finalizate. Dacă zece procente dintre voturile cluburilor se opun unei acțiuni a Consiliului Legislativ, acea legislație este suspendată și este supusă tuturor cluburilor pentru votul final. Consiliul Legislativ conferă Rotary cadrul democratic pentru schimbările legislative în operațiunile desfășurate de RI.

De la colecționarea de timbre la baluri dansante, hobby-urile Rotariene sunt la fel de diverse ca și membrii înșiși. Între cei peste un milion de Rotarieni din lumea întreagă, un radio-amator entuziast sau un jucător de șah, trebuie să-și găsească parteneri cu care să împartă aceleași pasiuni. Dar membrii împart mai mult decât interesul lor comun pentru scufundări sportive și limba esperanto; ei împart interesul pentru camaraderie și datorie și cel pentru promovarea înțelegerii mondiale. De aceea, nu este de mirare faptul că International Skiing Fellowship of Rotarians donează profiturile câștigate la concursurile de ski Fundației Rotary, sau că Flying Rotarians ajută personalul medical cu materiale. Trebuie să arunci o singură privire la tipurile de „camaraderie vocațională” pentru a observa cum diferă de cele recreative. Cu Rotarienii uniți de interesele lor comune profesionale în domenii cum sunt arta și comunicarea sau cele financiar-bancare, este evident că „Serviciul Vocațional” reprezintă o preocupare importantă a camaraderiei internaționale între membrii cluburilor. Membrii schimbă informații tehnice și caută oportunități pentru a-ți oferi specializările nu doar pentru comunitățile și țările lor, ci și pentru profesiile lor. De exemplu, Ophthalmology International Vocational Fellowship organizează un seminar profesional având ca subiect chirurgia ochiului în țările în curs de dezvoltare.
Un program interesant Rotary al camaraderiei este Schimbul Prietenesc Rotary. Această acțiune recomandată prima dată de New Horizons Committee, în 1981, a intenționat să încurajeze Rotarienii și soțiile lor să viziteze familiile Rotariene din alte zone ale lumii. Aceste vizite pot fi organizate pe baza relațiilor între cluburi sau a celor între districte. Ideea a fost că mai multe cupluri Rotariene să călătorească în altă țară în cadrul programului Schimbul Prietenesc Rotary. Ospitalitatea era mult mai mare când vizitele erau reciproce. După un experiment pilot plin de succes, Schimbul Prietenesc Rotary a devenit un program permanent Rotary. Schimbul Prietenesc Rotary este comparat în mod frecvent cu programul „Schimbul Grupurilor de Studiu” al Fundației Rotary, cu excepția faptului că implică cupluri Rotariene care își plătesc toate cheltuielile legate de experiența lor interstatală. Ușile prieteniei sunt deschise într-un fel în care nu se mai întâlnește decât în Rotary. Rotarieni căutând o vacanță neobișnuită și experiențe camaraderești, învață mult mai multe despre Schimbul Prietenesc Rotary. Câteva aventuri neobișnuite Rotary vă așteaptă!

În fiecare vară sute de tineri sunt selectați să participe la tabere și seminarii de conducere sponsorizate de Rotary în SUA, Australia, Canada, India, Franța, Argentina, Coreea de Sud și în numeroase alte țări. Într-o atmosferă relaxată, grupurile formate din astfel de minunății tineri și tinere petrec o săptămână de program incitant de pregătire în conducere, discuții, activități sociale create să favorizeze dezvoltarea personală, aptitudinile de conducere și un bun spirit civic. Numele oficial al acestei activități este Premiile Conducătorului Tânăr Rotarian sau PCTR („Rotary Youth Leadership Awards” sau RYLA), cu toate că la aceste evenimente se face referire și prin intermediul altor denumiri: Tabără Royal, Tabără Enterprise, Seminariile Youth Leaders, Conferințele Youth etc. Programul PCTR a început în Australia în 1959, când tineretul din Statul Queensland a fost selecționat să se întâlnească cu Prințesa Alexandra, tânăra verișoară a Reginei Elisabeta a II-a. Rotarienii din Brisbane, care i-au găzduit pe participanți, au fost impresionați de calitatea tinerilor lideri. S-a decis atunci reunirea anuală a tinerilor lideri, pentru o săptămână de activități sociale, culturale și educaționale. Programul PCTR s-a dezvoltat treptat în toate districtele Rotary din Australia și Noua Zeelandă. În 1971, Consiliul de Directori RI a adoptat PCTR ca program oficial al RI.
Unul dintre programele din panoplia de activități și proiecte de serviciu Rotary cu caracter mondial este Corpul Comunitar Rotary. Cunoscut înainte ca Rotary Village Corps (sau Rotary Community Service Corps din zonele urbane), această formă de “GRASS-ROOTS” a fost inițiată de Președintele RI M.A.T. Caparas, în 1986, și a avut scopul de a îmbunătăți calitatea vieții din sate, cartiere și comunități. Apare în mod frecvent o mare ofertă de muncă, dar nu există nici un proces care să mobilizeze bărbați și femei pentru a conduce proiecte folositoare de dezvoltare a comunității. Corpul Comunitar Rotary reprezintă un grup de non-Rotarieni sponsorizat de Rotary Club, care dorește să ajute comunitatea prin realizarea unui program de servicii. Rotarienii asigură orientarea, încurajarea, structura organizațională și alte elemente de asistență materială pentru Corpurile Comunitare Rotary, care în schimb își aduc contribuția în mâna de lucru pentru a-și ajuta propria comunitate. Corpurile Comunitare Rotary sunt o altă cale prin care Rotarienii ajută comunitățile cu nevoi mari. În zone urbane afectate, grupuri de cetățeni angajați în aceste eforturi pot beneficia de, caracteristicile manageriale și organizaționale ale Rotarienilor când aceștia preiau proiecte valoroase de ajutorare a propriei comunități. Programul de tipul Corpul Comunitar Rotary oferă o altă dimensiune conceptului de serviciu pentru îmbunătățirea calității vieții.

Poți să-i găsești lucrând în taberele de refugiați, în clinicile mobile, în spitalele improvizate și satele uitate de lume. Deși majoritatea sunt medici, ei vin din toate domeniile vieții active. Ei sunt Voluntarii Rotary. Programul Voluntarii Rotary este deschis Rotarienilor, Rotaractorilor, Fundației Alumni; chiar și non-Rotarienii pot participa. Cei care doresc să ajute în străinătate trebuie să completeze Formularul Personal de Înregistrare pentru Voluntari al Voluntariatului International Rotary, la sediul Secretariatului care deservește acea zonă. De asemenea, trebuie să primească o invitație de voluntariat de la clubul Rotary gazda din zona unde ei doresc să intervină. Există câteva surse de căutare a unor oportunități de voluntariat și a unor nevoi speciale. Programul Voluntarii Rotary funcționează sub patronajul Serviciului Vocațional, la nivel de club sau district. Fundația Rotary oferă ocazional fonduri care acoperă transportul aerian și un trai modest pentru Voluntarii Rotary. Voluntarii nu primesc salariu sau onorariu pentru serviciile lor. Voluntarii Rotary au mers în aproape o sută de țări pentru a dărui timpul și experiența lor.

Interact, un club de servicii al tinerilor sponsorizat de Rotary, a fost lansat de Consiliul de Directori RI în 1962. Primul Interact a fost fondat de clubul Rotary din Melbourne, Florida, USA. Cluburile Interact oferă băieților și fetelor de vârstă gimnazială oportunitatea de a munci împreună într-un spirit de serviciu mondial camaraderesc și înțelegere internațională. Termenul „Interact” este derivat de la „inter” adică internațional, și „act” adică acțiune. Fiecare club Interact trebuie să fie sponsorizat și supervizat de un club Rotary și trebuie să-și planifice proiecte de servicii în propria școală, comunitate și în lume. Astăzi există mai mult de 6 000 de cluburi Interact cu 138 500 de membri în 96 de țări. Interactorii își dezvoltă calitățile în conducere și realizează experiențe practice în conducerea proiectelor de serviciu, așadar dobândesc satisfacția ce decurge din a-i ajuta pe ceilalți. Un țel major al Interact este acela de a oferi tinerilor posibilitatea de a stabili relații de înțelegere și bunăvoință cu tineretul din lumea întreagă.
După succesul înregistrat în anii 60 de cluburile Interact, create pentru tinerii de vârstă școlară, Consiliul de Directori RI a înființat în 1968 Rotaract. Noua organizație a fost creată pentru a promova spiritul de responsabilitate civică și potențialul de conducere în rândul cluburilor de tineri și tinere cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani. Primul club Rotaract a fost înființat de Clubul Rotary din Carolina de Nord, U.S.A. în 1998 erau 139 000 de membri, în mai mult de 6 000 de cluburi Rotaract din 139 de țări. Cluburile Rotaract accentuează importanța responsabilității individuale bazată pe succesul personal și angajamentul civic. Fiecărui club i se cere să desfășoare cel puțin două proiecte în fiecare an, unul având ca scop serviciul în cadrul comunității și celălalt de promovare a înțelegerii internaționale. Rotaract oferă de asemenea oportunități care conduc la dezvoltare profesională și la un spirit de conducere mai bine conturat. Rotaract desfășoară multe activități și programe sociale de dezvoltare a comunității. Un club Rotaract poate să existe numai dacă este sponsorizat, ghidat și sfătuit în mod continuu de un club Rotary. Programele Rotaract sunt realizate pe baza motto-ului: „Camaraderie Prin Serviciu.”
Flota RI din Turneul anual al Paradei Trandafirului este fără îndoială cel mai mare proiect de relații publice al cluburilor Rotary din SUA și Canada. Încă din 1924, o flotă Rotary a fost înscrisă de 21 de ori, aceasta incluzând fiecare an începând din 1981. Faimoasa paradă din Pasadena, California, este urmărită de aproximativ 200 milioane de oameni prin intermediul rețelei mondiale de televiziune. Fondurile pentru organizarea paradei Rotary sunt dăruite voluntar de Rotarieni și cluburi din SUA și Canada. Costurile pentru proiectarea, organizarea și împodobirea cu flori a unei flote a Paradei Trandafirilor se ridică la o sumă aproximativă de 135 000 USD. Sute de Rotarieni călătoresc în fiecare an la Pasadena să ajute la aranjarea florilor din Flota Rotary. Un comitet multi-districtual Rotary din sudul Californiei coordonează planurile de alcătuire a Flotei Rotary și planifică orele de voluntariat pentru sutele de doritori. Flota Rotary trebuie să portretizeze o temă anuală care, în general, reprezintă un program mondial de servicii al Rotary. La fiecare sărbătoare a Anului Nou, Rotarienii sunt foarte mândrii la vederea flotei lor și realizează ce se poate obține prin contribuții cu un dolar sau doi la realizarea acestui proiect reușit de relații publice.

  • Prima decernare a premiilor Rotary pentru „Realizări Deosebite” a avut loc în 1969, acordată cluburilor care au realizat proiecte reușite în Serviciul Civic și Internațional.
  • Primul club Interact a fost organizat în Melbourne, Florida, în anul 1962, și a devenit pionierul pentru cele 6 000 de cluburi Interact înființate în 96 de țări.
  • Prima convenție organizată în Emisfera Sudică a avut loc în Rio de Janeiro, Brazilia, în 1948.
  • Rotary a dobândit dreptul de autor al „Testului celor Patru Căi” în 1954, atunci când autorul lui, Herbert Taylor, a devenit Președinte al RI. • Primul proiect comunitar Rotary s-a desfășurat în 1907, când Rotarienii din Chicago au lansat o campanie de instalare a unui „punct de alinare” public în primăria orașului.
  • Anul 1964-65 a fost primul an în care Fundația Rotary a primit fonduri de 1 milion USD într-un singur an. Astăzi mai mult de 65 milioane USD se strâng anual. Totalul contribuțiilor începând cu anul 1917 până în prezent este de 950 milioane USD.
  • Primul apel pentru ajutorarea victimelor unui dezastru a fost realizat în 1913 când au fost colectați 25 000 USD pentru sinistrații inundațiilor din Ohio și Indiana, SUA.
  • Motto-ul Rotarian „Câștigă Mai Mult Cel Care Ajută Mai Bine”, a fost exprimat pentru prima dată la prima Convenție Rotary din Chicago, în 1910.

Operațiile zilnice ale Secretariatului RI se desfășoară sub îndrumarea Secretarului General, cel mai de seamă profesionist Rotary. Deși Secretarul General răspunde în fața Consiliului de Directori RI și Președintelui, el este cel care asigură managementul necesar funcțional celor peste 500 membri care compun Secretariatul RI-ului. Secretarul General funcționează și ca Secretar al Consiliului de Directori RI și de asemenea ca Șef Executiv și Financiar al Fundației Rotary, sub supervizarea sponsorilor fundației. El este secretarul tuturor comitetelor Rotary ca și al Consiliului Legislativ, conferințelor regionale și Convenției Anuale Rotary. Secretarul General este propus de Consiliul de Directori RI pentru o perioadă de nu mai mult de 5 ani și de obicei este reales în această funcție. Începând cu 1910, nouă persoane au activat în această poziție. Chesley Perry, primul Secretar General, a funcționat din 1910 până în 1942. Cei care l-au urmat au fost: Phil Lovejoy (1942-52), George Means (1953-72), Harry Stewart (1972-78), Herb Pigman (1979-86), Philip Lindsey (1986-90), Spencer Robinson Jr. (1990-93) si Geoffrey Large (1995-97). Herb Pigman a fost reales în această funcție în 1993. S. Aaron Hyatt a fost ales în 1997. În toată istoria Rotary, influența personală a Secretarilor Generali și abilitățile lor administrative au modelat în mod semnificativ forma desfășurării programelor și activităților Rotary.
În fiecare an un Rotarian strălucit este ales ca Președinte mondial RI. Procesul începe cu doi ani mai devreme, când un comitet de nominalizare alcătuit din 15 persoane este ales din diferite regiuni ale lumii. Pentru a fi considerat calificat în vederea acceptării în acest comitet, un Rotarian trebuie să fi servit în Consiliul de Directori RI și să fi avut o experiență substanțială Rotary în stabilirea relațiilor cu conducătorii din lumea întreagă a cluburilor Rotary. Comitetul RI poate considera drept candidați la președenție pe toți foștii Directori ai RI. Membrii comitetului precum și Directorii actuali nu pot fi luați în considerare. Orice club Rotary poate supune atenției comitetului un fost Director RI. Comitetul se întâlnește în septembrie pentru selecționarea Rotarianului care va fi nominalizat la funcția de Președinte. Numele acestuia este anunțat tuturor cluburilor. Orice club Rotary poate să propună spre nominalizare o persoană înainte de 1 decembrie, iar această nominalizare trebuie să obțină voturile unui procent din toate cluburile Rotary din lume (circa 250). Dacă acest lucru se întâmplă, alegerea se face prin intermediul votului prin poștă. Dacă cluburile nu prezintă niciun alt candidat nominalizat, persoana aleasă de comitet este declarată a fi Președinte-nominalizat. Din acest moment, acel Rotarian special și soția lui vor petrece mai mult de un an în pregătiri pentru evenimentul ce va urma, iar după aceea încă un an în serviciul Rotarienilor din toată lumea ca Președinte internațional.

În 1955, Președintele RI A.Z. Baker a anunțat tema numită „Dezvoltați resursele noastre”, care a servit ca program de dezvoltare Rotary. Începând de atunci, fiecare Președinte a inițiat o temă pentru propriul an Rotary. Cele mai scurte teme au fost în 1961-62 când Joseph Abey a ales tema „Acționează”. Alte teme alcătuite dintr-un singur cuvânt au fost alese de Charles Tennent în 1958-59 („Servește”) și în 1968-69 de Kiyoshi Thogasaki („Participă”). Carl Miller in 1963-64 a avut o temă adecvată perioadei în care a propus-o : „Îndrumări pentru Rotary în Era Spațială”. Alte teme în pas cu timpurile au fost: 1980-81, de către Rolf Klarich, numită „Fă-ți timp pentru Serviciu” și William Carter în 1973-74, numită „E timpul pentru acțiune”. Două teme au avut o legatură cu publicitatea comercială : „O lume mai bună prin Rotary” (de Richard Evans în 1966-67) și „Întinde mâna” (de Clem Renouf în 1978-79). Podurile au fost o metaforă percutantă. Astfel, Harold Thomas, 1959-60, i-a îndemnat pe Rotarieni să „Construiască podurile prieteniei”; William Walk, 1970-71, a creat „Construiți poduri peste prăpăstii” iar Hiroji Mukasa, 1982-83, a declarat „Omenirea este unică – Construiți poduri ale prieteniei în toată lumea”. O orientare la nivel mondial a fost dată de Stanley McCaffrey în 1981-82 prin mesajul „Pace și înțelegere mondială prin Rotary”, și din nou de Carlos Canseco în 1984-85, care i-a îndemnat pe Rotarieni: „Descoperă noua lume a Serviciului”. În alți ani, persoanele au fost îndemnate : „Tu ești Rotary” (Edd McLaughlin, 1960-61); „Bunăvoința începe cu tine” (Ernst Breitholtz, 1971-72) și „Tu ești cheia” (Edward Cadman, 1985-86). În mod frecvent temele îndeamnă Rotarienii la o mai mare implicare în activitățile cluburilor lor, cum ar fi „Implică-te în Rotary și ajuți oamenii” (William Skelton, 1983-84) sau „Fii un membru Rotary implicat” (Luther Hodges, 1967-68). Dar fie ca „Revizuiești și reînnoiești”, „Privești încă o dată”, „Lași Serviciul să-ți lumineze calea” sau „Înnobilezi ființa umană”, este clar că Președintele RI prezintă Rotarienilor un program anual dezvoltat foarte important. În 1986-87, Președintele M.A.T. Caparas a ales inspiratul mesaj: „Rotary aduce speranța”. Charles Keller în 1987-88 a văzut „Rotarieni – uniți în serviciu, dedicați păcii”, în timp ce Royce Abbey le-a cerut membrilor în 1988-89 : „Adu viața în Rotary – Viața ta”. Hugh Archer (1989-90) i-a îndemnat la „Bucurați-vă de Rotary!” și Paulo Costa (1990-91) i-a îndemnat să „Onoreze Rotary cu Credință și Entuziasm”. Rajendra Saboo (1991-92) i-a rugat pe Rotarieni să „Privească dincolo de ei”. În 1992-93 Clifford Dochterman le-a amintit Rotarienilor că „Adevărata fericire se obține ajutându-i pe ceilalți”, și în 1993-94 Robert Barth i-a sfătuit pe Rotarieni să „Creadă în ceea ce fac și să facă ceea ce cred”. În 1994-95 Bill Huntley i-a încurajat pe Rotarieni să „Fie un prieten” pentru comunitățile din care fac parte. În 1995-96 Herbert Brown le-a cerut Rotarienilor să „Acționeze cu integritate, să ajute cu dragoste, să lupte pentru pace”, în 1996-97 tema lui Luis Giay a fost „Construiți viitorul prin muncă și clarviziune”; Glen Kinross in 1997-98 le-a propus planul de a „Arăta că celor din Rotary le pasă”; și James Lacy în 1998-1999 le-a cerut Rotarienilor să „Urmeze visul Rotary”.